Паратрайк земна пчела 6

Това е последният от серията “Земна пчела” моторни парапланери – паратрайкове на сертифицираният по DULV производител на въздухоплавателни средства “Екстрийм Юнивърс” ООД.

Двуместен моторен паратрайк Bumble Bee II-6

Двуместният моторен паратрайк Bumble Bee II-6 е новият продукт на фирма “Екстрийм Юнивърс” ООД. Същият обединява в себе си най-добрите качества от предходните модели – стабилност, сигурност, комфорт и мощност! Притежава типов сертификат DULV-MUSTERZULASSUNG-BUMBLE-BEE-II-6

Харктеристики и оборудване

Модел Bumble Bee II-6
Мотор Rotax 582 mod. 99 UL
Стартер Електрически
Цилиндри 2
Кубатура 582 куб.см
Мощност 65 к.с.
Редуктор Е 2,62
Съединител гъвкав
Резервоар 22 л.
Максимално полетно тегло 380 кг.
Тегло на трайка (вкл.парапланера и спасителната система) 185 кг.
Полезен товар 195 кг.
Крейсерска скорост 73 км/ч.
Витло карбон, Powerfin, 3 лопатно Ф 162,5 см.
Спасителна система GRS 5-472,5
Парапланер ,сертифициран по DULV X-Wing Evo 28

ГАБАРИТНИ РАЗМЕРИ

Дължина с опъната стойка за краката на пасажера 2620  мм
Дължина с прибрана стойка  за краката на пасажера 2250 мм
Височина 2015 мм
Ширина  (на предпазителя на витлото) 1820 мм
Ширина на задните колела  (следа) 1700 мм

Парапланер “X Wing Evo 28”
Носещи колани с майлоните
Спасителна система “GRS 5-472,5”
Кевларени колани (фалове) 2 х 1.5 м
Допълнителен малък ауспух
Всмукателен заглушител
Бензиномер + сонда в резервоара
Уред за Т °C на водата + датчик
Брояч на работните часове
Електронен волтмер
Оборотомер (оригинален Rotax)
Електронен уред за реглаж витло
2 броя LED фарове (отпред)
LED фар за осветяване на крилото
Авиационни, мигащи светлини (двойни)
Интерком “Flightcom II-SR”
Двубандова радиостанция “Wouxun – KG-UVD 1P”
Алуминиева стойка за радиостанция
Захранващ модул за радиостанция, интерком, навигационна система, смартфон и др. допълнителни уреди

При покупка на паратрайк от “Екстрийм Юнивърс” ООД Вие получавате също и:

  • Данъчна фактура.
  • Копие на типовия сертификат от DULV
  • Стикер върху рамата ,стикер на производителя ,сериен номер.
  • Ръководство за експлоатация на български, английски и/или немски език.
  • Списък със спецификация на частите и план  за техническо обслужване.
  • Гаранционно обслужване до 1 година или 30 полетни часа, което настъпи първо, след закупуване на въздухоплавателното средство.
  • Гаранция на двигателя за 1 година – осигурена от производителя “Rotax” Gmbh  – Австрия
  • Извънгаранционно обслужване и поддръжка.

Двигателят Rotax 582 mod.99 UL с мощност от 65 к.с.,редуктор Е 2,62 и трилопатно витло Powerfin. Осигурява статична тяга от 175 кг.Това ви позволява бързо излитане и набиране на височина, както и да летите използвайки половината от мощността на двигателя при обороти на двигателя м-у 4000 и 4500 ,при максимално полетно тегло от 380 кг., което осигурява висока икономия на гориво и минимално ниво на шума.

Електрическият стартер можете да задействате от ръчката за управление или от контролното табло. Всички уреди и инструменти за контрол работата на двигателя , като горивна помпа, смукач, авариен кран за горивото, крачна газ, ръчна газ, оборотомер, температура на двигателя, предпазители и ключове са лесно достъпни по време на полет.

Пропелерът е произведен с традиционалистът в областта си – Powerfin (САЩ) . Изработен е специално за този двигател и редукция и разполага с три карбонови лопати , алуминиева глава и регулируема (ръчно) стъпка. Лесно можете да го настройвате според това на каква надморска височина и в какви атмосферни условия летите.

Ходовата част е снабдена с 4 колела за стабилност при излитане и кацане. Броят на колелата и техните характеристики позволяват да се излита и каца с по – големи скорости сравнено с триколесните варианти на трайкове. Повишена е стабилността при страничен вятър.

Гумите са по-широки от стандартните, което осигурява още по голяма стабилност при движение по земята и увеличава изборът ви на места за излитане и кацане.

Спирачната система на трайка управлява едновременно задните две колела, посредством дискови спирачки. Спирачката се задейства с левият крак. За разлика от други паратрайкове, с монтирана на предното колело спирачка, тук можете спокойно да използвате цялата спирачна сила , без да се притеснявате, че ще загубите контрол при приземяване.

Окачването на крилото към трайка позволява да използвате както крила с колани , така и такива с метални планки, като и в двата случая можете да достигнете и контролира отделните линии и стабилизиращите върви в случай на нужда.

Тримуващата система е лесна за достъп и контрол. Тя ви позволява да зададете определена посока на полет или радиус на завой, като няма нужда да използвате основните управления за целта. Така ръцете Ви ще бъдат свободни (допълнено от факта, че разполагате и с крачна газ), за да се снимате с фотоапарат или се отпуснете и наслаждавате на полета.

Пилотът се чувства комфортно на мястото си и има достатъчно пространство, за да се движи спокойно. И пасажерът и пилотът са предпазени, като предпазителят над главата на пътника му осигурява защита дори при странично преобръщане.

Обезопасителните колани на двете седалки са от лидерите в областта си “Schroth” и осигуряват сигурност и комфорт. Лесно могат да бъдат настройвани дори по време на полет. Задната седалка е по – високо от предната, което осигурява по – добра видимост. За допълнително удобство на пилота , облегалката му е с възможност за регулиране от 75 до 90 градуса на ъгъла спрямо седалката.

Спасителната система  на Паратрайк земна пчела 6е от последно поколение Galaxy Sky. Разполага с две ръчки за активиране на ракетата – извеждаща контейнера със запасния парашут. Едната се намира долу в ляво до предната седалка, а другата долу в ляво до задната. Това позволява лесен достъп и възможност за активиране от двете места. Системата е защитена посредством 3 предпазни щифта от нежелано задействане, които пилотът отстранява преди полета.

Контролното табло е оборудвано с:

Часовник следящ работното време на двигателя.
Оборотомер
Индикатор за температурата на двигателя.
Датчик зa нивото на бензина в резервоара.
Волтметър, който чрез ел. дисплей дава информация за напрежението в електрическата система. Чрез този дисплей можете да следите за разхода на ел. енергия.
Контактен ключ
Отделни прекъсвачи за двата ел. кръга на мотора. Това позволява, преди полет, да проверите поотделно всеки един от тях.
Бутон за стартиране на двигателя.
Бутон за гасене на двигателя.
Ключ за светлините

В полет пилотът има лесен достъп до уредите. Същите са разположени така, че да ги виждате ясно и да различавате всичките им обозначения!

Радиостанцията е разположена в ляво, над контролното табло. Поставена е в специална, ръчно – изработена за целта, алуминиева поставка, която позволява лесно и сигурно закрепване на комуникационния уред. Радиостанцията е свързана с интеркома.

Навигационната система е разположена в дясно над контролното табло. Също, като радиостанцията, е поставена в специална поставка, която позволява сигурно и лесно закрепване на навигационния уред. Мястото и ъгъла, под който е поставена системата, осигуряват лесни – наблюдение, достъп и контрол.
Повече информация може да намерите в Ръководство за експлоатация-BUMBLE-BEE-II-6

Поведението на този моторизиран парапланер във въздуха можете да видите в нашия канал в YouTube